Veteranii Operei ieşene vor urca din nou pe scenă cu ocazia împlinirii a 56 de ani de la prima reprezentaţie. Sâmbăta aceasta piesa care îi va încânta pe cei prezenţi în sala Teatrului Naţional este chiar „Tosca", reprezentaţia care a deschis prima stagiune a Operei din capitala Moldovei.
În urmă cu exact 56 de ani, pe data de 3 noiembrie Iaşul îmbrăca haine de sărbătoare cu ocazia primei reprezentaţii a celei mai noi instituţii de cultură, Opera. Primul spectacol pus în scenă aici a fost „Tosca" de Giacomo Puccini, reprezentaţie care îi va încânta pe ieşeni şi sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 18.30. "Prima reprezentaţie a fost pe 3 noiembrie 1956. Până atunci am lucrat ca într-un laborator. S-au făcut cursuri cu soliştii, pentru că mulţi nu urcaseră niciodată pe scenă, aveau numai o voce bună. „Tosca", primul spectacol de operă de la Iaşi a fost repetat în continuu timp de patru luni. La decoruri, dacă era nevoie de ajutor suplimentar, puneau o mână şi soliştii. Toată lumea a muncit fără oprire. Au fost cronici de operă de atunci în care se spunea că nici nu se vede că soliştii de la Iaşi nu sunt profesionişti", declara cu ocazia aniversării de anul trecut Mihai Zaborilă, unul dintre membrii fondatori ai Operei ieşene şi cel care a ridicat prima cortină a instituţiei de cultură în urmă cu 56 de ani.
Astfel, la finalul reprezentaţiei de sâmbăta aceasta, toţi membrii fondatori ai instituţiei de cultură vor urca din nou pe scena Teatrului Naţional, în aplauzele publicului. Spectacolul va fi precedat în timpul zilei de sfinţirea noului sediu al Operei Naţionale Române Iaşi. "Aici, cu începere de la ora 11.00 vor fi prezenţi membrii Asociaţiei Prietenii Operei, înfiinţată recent. Noi avem în plan o serie de proiecte care vor aduce spectacolul de operă mai aproape de ieşeni", susţine Mihai Zaborilă. Printre acestea se numără şi un inedit concert pe scena