În laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cresc peste o sută de şoricei albi folosiţi pentru realizarea unor analize. Alături de ei mai trăiesc câţiva cobai şi doi iepuri, un mascul şi o femelă, care sunt folosiţi mai rar în experimentele angajaţilor de la DSVSA. Animalele sunt achiziţionate de la Institutul Cantacuzino Bucureşti şi sunt crescute în condiţii speciale. Temperatura camerei în care trăiesc nu depăşeşte 23-24 de grade Celsius, iar mâncarea cu care sunt hrăniţi este procurată şi ea de la Institutul Cantacuzino.
În fiecare zi, animăluţelor li se cumpără lapte proaspăt şi pâine pe care şoriceii le mănâncă cu multă poftă, în special miezul de la pâine înmuiat în lapte. În fiecare sfârşit de săptămână un angajat al acestui laborator face de serviciu şi hrăneşte micuţele animale. Cobaii au fost procuraţi de la o direcţie sanitară veterinară din alt judeţ şi sunt ceva mai puţini la număr, numai 9, pentru că sunt folosiţi mai rar la analize. Animalele au cutii speciale frumos colorate şi curăţate în permanenţă. Camera în care stau respectă toate condiţiile sanitare veterinare. Este modernizată cu gresie şi faianţă şi bine iluminată, aerisită, iar animalele sunt hrănite la ore fixe. „Laboratorul nostru este unul foarte bine dotat cu aparatură de ultimă generaţie, acreditat RENAR. Analizele pe care le facem în acest laborator ne oferă nouă diagnosticul cert pentru depistarea unor afecţiuni”, ne-a declarat Necula Botezatu, directorul DSVSA.
Culturile celulare, prea scumpe
Testele pe şoricei sunt efectuate pentru a depista rabia, o afecţiune gravă care se transmite şi la om. Primele teste care se fac, de multe ori nu sunt concludente, aşa că se folosesc bio probele, care implică injectarea intracerebrală a şoriceilor cu un omogenat din creierul animalului bolnav. Pentru astfel de analize se f