Vicepreşedintele IAAF, Serghei Bubka, a declarat, vineri, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţarea forului român de specialitate, că banii pe care îi câştiga din atletism în anii '80 erau foarte puţini, iar recordurile le-a doborât doar din pasiune pentru sport.
"Înainte să sar şase metri, nu îmi îmbunătăţeam recordul centimetru cu centimetru. Săream din trei în trei centimetri. După şase metri, îmi îmbunătăţeam recordul cu câte un centimetru, dar nu trebuie uitat că trebuia să sar 6,02 metri, nu un centimetru. Un centimetru aş putea sări şi acum. Trebuie să fii într-o condiţie fizică perfectă, condiţiile meteo să fie la fel, adversarii ar trebui să te încurajeze, totul contează. Dacă nu eşti capabil să depăşeşti recordul, poţi să oferi şi zece miliarde de dolari prime, pentru că nimic nu s-ar întâmpla. Pentru mine, banii au fost pe planul secund, niciodată o prioritate. Dacă te uiţi în urmă, cele peste 20 de recorduri au fost stabilite în perioada sovietică, iar pe vremea aceea banii pe care îi primeam erau «de alune». Totul ţinea de spiritul sportului. Asta e cheia sportului", a spus Bubka.
Întrebat de ce recordurile sale rezistă de mai bine de 18 ani, Bubka a răspuns: "Cred că e mai bine să-i întrebaţi pe atleţii care sar în zilele acestea. Din punctul meu de vedere, singurul motiv pentru care rezultatele mele rezistă ţine de calităţile tehnice. Deci atleţii de azi ar trebui să studieze cum săream eu, tot timpul trebuie să înveţi. Socrate spunea, la 70 de ani, «ştiu că nu ştiu nimic». Dacă spui că ştii ceva, înseamnă că nu ştii nimic. Procesul de învăţare ar trebui să aibă loc în fiecare zi şi tot timpul pentru succesul viitor".
Serghei Bubka este deţinătorul recordurilor mondiale la săritura cu prăjina, atât în aer liber (6,14 metri), cât şi în sală (6,15 metri). Cele două performanţe nu au fost depăşite de niciun alt săritor cu p