Producătorii de preparate din carne vor să crească preţurile cu 10%
Principalele cauze sunt scumpirea materiile prime, a utilităţilor şi combustibililor
Radu Timiş: Preţurile puteau creşte chiar cu 15%
Cu mai puţin de două luni până la Crăciun românii au parte de veşti neplăcute din partea producătorilor de preparate din carne, care se vor scumpi cu 10% în perioada următoare, evoluţie cauzată de scumpirea procesului de producţie.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) Radu Timiş care este totodată proprietarul companiei Cris-Tim, printre principali factori care determină creşterea preţurilor sunt scumpirea materiilor prime, a utilităţilor şi a combustibililor. Timiş a spus că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%. "Oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin, TVA este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos", a declarat Radu Timiş într-o conferinţă organizată de reprezentanţii industriei de carne din România.
Şeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului. "Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul", a mai spus el.
Carnea de porc va fi şi ea mai scumpă cu 15%, dar se poate şi mai mult
Nici carnea macră de porc nu scapă de scumpiri iar preţurile ar putea creşte până la Crăciun cu până la 15%. "În România, în apropierea sărbătorilor