Multe dintre oraşele lovite de uraganul-monstru Sandy au făcut prea puţine pentru a se proteja de inundaţii, ignorând stimulentele federale chiar dacă au fost ameninţate de mai multe ori de acest gen de calamitate, scrie USA Today, care a tras această concluzie analizând documente guvernamentale.
Mai mult de 100 de municipalităţi din zonele în care guvernul a declarat săptămâna aceasta stare de urgenţă au primit cele mai slabe calificative din partea Washingtonului în programe care recompensează comunităţile care încearcă să limiteze pagubele produse de inundaţii, cele mai distructive efecte ale uraganului. Problema este cu atât mai gravă cu cât asigurările normale de locuinţe nu acoperă astfel de pagube.
În total, aproape 1.000 de comunităţi din SUA au câştigat discounturi de asigurare de 10% sau mai mult pentru proprietarii de terenuri prin intermediul programelor federale. Dar oraşe din New Jersey, unul dintre statele cel mai crunt lovite state, n-au obţinut niciun discount deoarece au acţionat minimal sau chiar deloc pentru a preveni inundaţiile. În aceste condiţii, oraşele predispuse la inundaţii, au primit cele mai slabe calificative de asigurare.
Chiar Atlantic City, unul dintre cele mai mari oraşe din New Jersey, dar şi unul dintre cele mai devastate de Sandy, are al doilea cel mai redus calificativ. Lipsa de acţiune nu face decât să majoreze costurile suportate de contribuabili pentru refacerea zonelor calamitate şi poate duce la creşterea costurilor de asigurare. Autorităţile locale au refuzat să efectueze lucrări de prevenire a inundaţiilor pentru a face economii sau de teamă că acestea vor restricţiona dezvoltarea şi că de ele vor beneficia alţii.
"Multe comunităţi nu acţionează deoarece, spun acestea, ele trebuie să muncească, dar de lucrări vor beneficia indivizii", a explicat Larry Larson, director la Association of S