Trei scurte pentru weekend.
Pe ăia de la ARD nu-i mai întreb. Le-am văzut programul de guvernare destul. Nu par dispuşi să iasă din poezia micşorării şi privatizării statului. Este însă Programul de guvernare USL diferit? Am mai spus-o, de la Adrian Năstase încoace inclusiv avem cam acelaşi program de guvernare, cu mici variaţiuni. Continuităţile sînt mai importante, calea negocierii cu FMI continuă pe acelaşi ton, ba chiar guvernarea Ponta a ţinut să ne asigure că vor să accelereze liberalizarea preţurilor în domeniul energiei. Ceea ce va fi dezastru. Ilie Şerbănescu o spune mai bine: PSD are ceva cu gazele româneşti:
Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata “vreti aderarea, dati economia” este sigur.
Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele sale). Despre pret nu mai vorbim!
Ulterior, Adrian Nastase a mai sustinut ca, la vremea respectiva, n-a facut altceva decat sa duca la indeplinire ceea ce Romania se angajase anterior prin semnatura lui Traian Basescu, in calitate de sef al partii romane in acordul PSAL de restructurare (privatizari si lichidari) in economie, negociat cu Banca Mondiala.
In orice caz, dandu-si seama perfect ce a facut si constient de urmari. Nastase s-a acoperit beton si a supus p