Companiile producătoare de medicamente generice au achitat sumele istorice aferente taxei clawback, aproximativ 75 milioane de lei, însă, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), noua formulă de calcul îngrijorează producătorii.
,,În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis sa plătim aceste sume. Decizie reconfirmă angajamentul companiilor membre APMGR față de pacienți, de sistemul sanitar și, nu în ultimul rând, față de economia României,” spune Dragoș Damian, președintele APMGR. Companiile membre APMGR, majoritatea acestora având facilități de producție în România, atrag însă atenția că politica autorităților în domeniul sănătății le va pune în curând în situația de a nu mai fi capabile să susțină un asemenea efort financiar.
O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenția autorităților de a elimina medicamentele cu prețuri sub 10 lei din lista de compensate, precum și lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice și, implicit, la dispariția de pe piață a medicamentelor cu preț accesibil. Datorită plății taxei clawback și a termenelor de rambursare de aproape un an, producătorii de medicamente generice ajung să acopere jumătate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, deși valoarea vânzărilor de medicamente generice reprezintă doar 30% din totalul vânzărilor de medicamente în România.
”Noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili,” spune Dragoș Damian, președintele APMGR. P