Trei economisti germani din Nurnberg au incercat sa demonstreze ca omul de rand nu este ahtiat sa triseze, compromitandu-se fata de propria sa constiinta, pentru a castiga o oarecare suma de bani.
Ca sa demonstreze ca, cel putin in Germania, majoritatea oamenilor nu sunt dispusi sa-i insele pe cei din jur pentru a apuca avantaje materiale, ei au initiat un experiment simplu, testand telefonic 652 persoane, din medii diferite, zone si varste diferite, noteaza in numarul de miercuri Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Persoanele au fost, in prealabil, contactate, incredintandu-li-se fiecareia o moneda si o suma de 15 euro. Moneda urma sa fie aruncata jos, in momentul cand persoana va fi apelata la telefon. In cazul cand ar cadea cu "fata" in sus, cel testat ramanea in posesia celor 15 euro. In caz contrar, trebuia sa-i restituie.
Niciun mijloc de control asupra corectitudinii raspunsului nu era instituit, raspunsul depinzand numai de corectitudinea respondentului.
Spre surprinderea chiar a organizatorilor testului, 56% dintre cei testati au raspuns cu regret ca piesa a cazut cu "fata" in jos si, deci trebuie sa restituie cei 15 de euro.
Au renuntat de buna voie, desi li s-a cerut decat un raspuns telefonic, neverificabil, usor de prezentat favorabil, ca sa-si insuseasca banii.
Un factor important, care a influentat corectitudinea raspunsului, ar putea fi si faptul ca respondentii fusesera avertizati ca nu este vorba de un joc, ci de un test, pe baza caruia cercetatorii vor trage concluzii importante asupra comportatii sociale a semenilor lor.
Astfel, fiecare participant era constient de situatia ca trisand ar compromite munca unor cercetatori, numai pentru a-si insusi cei 15 euro. In fata unui asemenea argument - deloc lipsit de importana - respondentii au preferat corectitudinea, nu lacomi