La noi, la romani, nu se poate imagina o mancare de fasole, fie ciorba ori iahnie, fara o crenguta de cimbru. Dar cimbrul se mai pune, pentru gust si aroma lui inconfundabila, la friptura, mancarea de varza sau in oala cu sarmale facute cu varza murata. Putini stiu insa, ca cimbrul are calitati terapeutine de necontestat.
Ca remediu natural, cimbrul este folosit in caz de probleme cu digestia, chiar si infectii, motiv pentru care se si pune in atatea feluri de mancare, dar si pentru afectiuni respiratorii.
Este un excelent expectorant natural, care reduce tusea, si, de asemenea, este recomandat in caz de astm si bronsita. Gargara cu ceai de cimbru se recomanda in caz de dureri in gat.
La nevoie, cimbrul se administreaza sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau ulei volatil. Ceaiul de cimbru se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul, se lasa la infuzat 10 - 15 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere de albine.
Ceaiul se bea cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10 - 15 minute. In caz de bronsita cronica, tuse convulsiva ori tuse productiva, cimbrul are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.
Pentru gargara, ceaiul se pregateste dintr-o lingura de planta uscata si maruntita, peste care se toarna 150 ml de apa fiarta. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se filtreaza si infuzia se foloseste numai la temperatura corpului, nu rece si nu fierbinte.
Tinctura de cimbru se poate prepara foarte simplu in casa si are marele avantaj ca poate fi folosita timp de doi ani de la momentul culegerii plantei. Cimbrul proaspat cules se pune intr-o sticla cu gura larga sau un borcan. Se toarna alcool alimentar, votca sau tuica facuta in gospodarie, atat cat sa acopere planta, si se lasa la macerat timp