Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a contrazis vineri estimarea DIICOT privind impactul pe care l-ar fi avut frauda de 22 de milioane de euro asupra sistemului bancar. Guvernatorul a argumentat că cele mai mari trei bănci din România deţin 2.000 de unităţi, ceea ce înseamnă că cele 16 filiale care au intrat în atenţia procurorilor nu au cum să reprezinte 80% din numărul total al sucursalelor.
"Trebuie evitată agitaţia oarecum exagerată. Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât", a declarat Isărescu în cadrul unui briefing de presă la care a prezentat motivele din spatele deciziilor de politică monetară adoptate de banca centrală.
"Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan - Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală", notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz, scrie Mediafax.
Guvernatorul BNR a mai atras atenţia că funcţia de supraveghere a instituţiei pe care o conduce nu se referă la depistarea unor eventuale fraude, ci la asigurarea stabilităţii sistemului bancar.
"Supravegherea bancară nu dă credite şi nu supraveghează creditele bucată cu bucată, şi nici fraudele. Altfel, revenim la sistemul monobancă, cum era înainte de '90, dacă ne dorim aşa ceva", a motivat Isărescu.
În şedinţa de vineri a consiliului de administraţiei al BNR s-a decis:
♦ Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an; @N_