În cazul divorţului părinţilor, autoritatea părintească se exercită potrivit dispoziţiilor din cod, referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi si copii.
Părinţii căsătoriţi exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească. În cazul divorţului părinţilor, autoritatea părintească se exercită potrivit dispoziţiilor din cod, referitoare la efectele divorţului în raporturile dintre părinţi si copii.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care căsătoria părinţilor copilului minor a fost anulată ori a încetat ca urmare a încheierii, cu bună-credinţă, a unei noi căsătorii de către soţul unei persoane declarată moartă, dar care ulterior s-a dovedit a fi în viaţă.
În limbaj comun se foloseşte sintagma „custodia copiilor”, termen împrumutat din alte sisteme de drept, care nu se suprapune identic cu exercitarea autorităţii părinteşti după divorţ, dar care este folosit şi într-o serie de documente internaţionale, cum ar fi Convenţia Europeană privind recunoaşterea şi aplicarea hotărârilor privind custodia copiilor şi restabilirea custodiei copiilor din 1980.
Pe lângă dispoziţiile Noului Cod civil privind efectele divorţului în raporturile dintre copii şi părinţi, trebuie avute în vedere şi drepturile copilului prevăzute de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
Regula este aceea că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi (în limbaj obişnuit – „custodie comună”). Excepţie face situaţia când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, iar instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi (părinte custodian). În această