Mediafax Foto Procurorii DIICOT începuseră aseară să emită mandate de reţinere în cazul unei fraude bancare de 22 mil. euro.
Întreaga sumă estimată la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionată, iar discuţiile potrivit cărora sistemul bancar ar fi pus în pericol sunt lipsite de sens, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale Mugur Isărescu.
Totuşi, sectorul bancar a primit ieri o lovitură de imagine puternică după ce la prima oră a zilei DIICOT a anunţat că investighează un grup infracţional implicat în obţinerea sau încercarea de a obţine prin fraudă 40 de credite de la 16 unităţi bancare. Astfel de scandaluri care ies la suprafaţă pot sugera existenţa mai multor schelete în fişetele bancherilor, o parte din creditele neperformante care încarcă bilanţurile băncilor putând ascunde inclusiv fraude. De asemenea, pe piaţă au apărut în ultima vreme semne de întrebare privind corectitudinea unor operaţiuni de restructurare a creditelor sau de vânzare la discounturi foarte mari a unor active scoase la licitaţie.
Cea mai mare parte a creditelor acordate în cazul fraudei investigate de DIICOT ar fi fost obţinute de la BCR şi BRD, cele mai mari bănci de pe piaţă, însă procurorii au cercetat şi oficiali din Ministerul Economiei, precum şi pe Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care ar fi sprijinit realizarea infracţiunilor.
Daniel Ruse, liderul grupării infracţionale indicat de DIICOT, este originar din Călăraşi, în 2008 a candidat independent la Primăria Olteniţa şi deţine o fermă de porci.
Până spre seară procurorii DIICOT emiseseră mandate de reţinere pentru 6 persoane, surse judiciare precizând pentru Mediafax că acestea nu erau nici de la minister, nici de la fondul de garantare.
DIICOT nu făcuse pu