Suprimarea toală a internetului nu poate dura, pentru că ea blochează și funcționarea economiei.
Începând de joi 1 nov. Rusia a devenit ultima țară importantă care a luat măsuri de control al internetului, după ce a intrat in vigoare decretul semnat de Putin pe 28 iulie prin care se creează un registru centralizat al siturilor ce trebuie blocate sau închise pe tot teritoriul Federației Ruse. Oficial, e vorba de situri de pornografie infantilă, insă convingerea generală e că măsura va fi folosită politic pentru a-i bloca pe opozanții Kremlinului.
Recentele manifestații împotriva lui Putin, mișcările de protest ale intelectualilor și ale clasei de mijloc, precum și importanța dovedită a internetului și a rețelelor sociale în momentul Primăverii Arabe, au arătat că statul care dorește să exercite un control eficace asupra populației și asupra rețelelor contestatare trebuie să își asigure controlul internetului, sau cel puțin al rețelelor de socializare precum Facebook și Twitter.
Acestea sînt, de altfel, interzise în China și Iran. Pentru a-și deschide rețelele în fața celor două, China cere un drept de control și filtrare a traficului, ceea ce Facebook și Twitter refuză. Așa se face că în China și Iran s-au răspândit doar rețele de socializare locale, supravegheate de autorități.
Există și măsura radicală, practicată pînă acum de o singură țară, Egiptul în momentul revoltelor împotriva lui Mubarak. In acel moment, internetul a fost tăiat cu totul, în întregul Egipt, țară de peste 80 de milioane de locuitori. A fost prima oară că o țară de asemenea dimensiuni a arătat că acest lucru e posibil, cu excepția cazurilor extreme care sînt aberantele dictaturi Coreea de Nord și Birmania, unde internetul e inexistent în afara puținelor puncte de contact supuse controlului statului.
O asemenea situație de suprimare toal