Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa de vineri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
De asemenea, CA a decis gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar. CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 noiembrie 2012.
Inflaţia s-a accelerat în luna septembrie, rata anuală a acesteia crescând la nivelul de 5,33%, de la 3,88% în luna august, în principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natură tranzitorie exercitate de evoluţia preţurilor interne şi internaţionale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de bază adverse şi transmiterea deprecierii anterioare a monedei naţionale faţă de principalele valute, semnalate anterior în Rapoartele BNR.
Cu toate acestea, creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni a rămas în apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% în luna septembrie 2012.
Evoluţia cursului de schimb al leului
Materializarea riscurilor evidenţiate în cadrul prognozelor anterioare ale băncii centrale este reflectată într-o măsură relativ mai restrânsă şi de evoluţia ratei anuale a inflaţiei de bază CORE2 ajustat care s-a majorat la 3,01% în septembrie de la 2,56% în luna precedentă. Evoluţia recentă a unor indicatori relevanţi indică o relativă încetinire a activităţii economice în a doua parte a anului, în condiţiile scăderii producţiei agricole cauzate de secetă şi ale deteriorării perspectivelor creşterii economice la nivel european şi global.
Persistenţa deficitului considerabil de cerere agregată atenuează, însă, magnitudinea impactulu