Marile puteri din G20 se vor reuni, duminică şi luni, în Mexic, pentru a încerca să risipească temerile cu privire la o recădere gravă a economiei mondiale şi pentru a pune din nou presiune pe zona euro, care încearcă să dea asigurări că este pe drumul cel bun, dar în practică nu reuşeşte să rezolve criza din Grecia, relatează AFP, într-un comentariu.
„G20 face apel la guverne să ia măsuri împotriva climatului de incertitudine”, afirmă ministrul adjunct mexican de finanţe, Rodriguez Regordosa, gazda reuniunii.
La summitul desfăşurat în luna iunie la Los Cabos, state precum Germania, care dispun de marje de manevră bugetară, s-au angajat, în eventualitatea agravării crizei economice, să pună în practică politici de relansare coordonată. Acum această deteriorare a situaţiei economice chiar se produce: FMI a revizuit în scădere previziunile de creştere economică, zona euro pare să cadă din nou în recesiune, iar ţările emergente, cum este China, îşi încetinesc creşterea. În aceste condiţii, la reuniunea din Mexic, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 trebuie să decidă ce vor să facă.
Prima incertitudine rămâne criza din zona euro. „Veţi fi surprinşi: Europa va fi o temă pentru G20”, afirmă un responsabil german, convins că Uniunea monetară va trebui să explice cum îşi vede viitorul „pe termen lung”. În luna iunie, G20 a stabilit foaia de parcurs pentru europeni, care trebuie „să menţină integritatea şi stabilitatea zonei” şi „să rupă cercul vicios între statele suverane şi bănci”. Şi de atunci s-au realizat unele progrese: Banca Centrală Europeană a întocmit un program de asistenţă pentru ţările confruntate cu costuri ale împrumuturilor exagerat de ridicate, cum este cazul Spaniei, fondul de ajutor permanent a intrat în vigoare şi proiectul uniunii bancare începe să prindă contur.
Dar partenerii