Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a prezentat, astăzi, soluţia românească de integrare a serviciului eCall în platforma tehnică a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Noul sistem eCall va fi obligatoriu, potrivit CE, în toată Europa pentru noile modele de autovehicule începând din ianuarie 2015.
Potrivit şefului Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112 din cadrul STS, col. Dănuţ Popescu, avantajul major al acestui sistem este transmiterea automată şi imediată a apelului de urgenţă în cazul unui accident grav, maşina fiind cea care transmite apelul, şi nu ocupanţii maşinii.
Mai mult decât atât, informaţiile care ajung la dispeceratul 112 conţin un set minim de date care ajută la localizarea accidentului şi informarea forţelor de intervenţie cu date suplimentare, privind tipul vehiculului, numărul de persoane din maşină, direcţia de mers etc.
Sistemul mai permite solicitarea unui ajutor de urgenţă de către oricare dintre ocupanţii maşinii, fără ca aceasta să fi fost implicată într-un accident. Acest lucru se realizează prin simpla apăsare a unui buton instalat la bordul vehiculului.
'STS face un apel pentru utilizarea numai în caz de nevoie a acestui apel, iar dacă se apelează din greşeală, acest lucru va trebui comunicat celor de la 112 înainte de a închide apelul', a precizat reprezentantul STS, col. Sorin Bănică.
Mesajul este preluat de un operator 112, incidentul fiind localizat automat pe hartă pe baza informaţiilor GPS. În acelaşi timp cu poziţionarea, operatorul este avertizat sonor printr-un apel e-call, printr-un mesaj vocal: 'Acesta este un apel e-call, vă rugăm transmiterea datelor'.
Acest lucru ajută operatorul de la 112 să ştie că este un apel e-call şi faptul că urmează deschidere canal vocal după primirea datelor de localizare.
Oficialul STS a mai explic