Gruparea Stan-Ruse a câştigat “un loc aparte” în cazuistica penală din cauză că a reuşit să cuprindă peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, precum şi pentru amploare şi complexitate, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării.
Procurorii DIICOT arată în documentul citat, obţinut de MEDIAFAX, că gruparea iniţiată şi coordonată de Mihai Stan şi Daniel Ruse a reuşit să cuprindă peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului.
Anchetatorii arată că în acest fel această grupare are un loc aparte în cazuistica penală din cauza personajelor angrenate în fraudele comise, precum şi din cauza prejudiciului însemnat.
“Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală”, notează procurorii DIICOT în documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane în acest caz.
Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Anchetatorii au audiat la DIICOT – Serviciul Teritorial Bucureşti persoanele cercetate în acest dosar şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 33 dintre acestea.
Printre cei reţinuţi de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Mog