Justiția bulgară care prin definiție este oarbă a devenit și parțial surdă – recunoscând numai vocea celor aflați la guvernare, nu și cea a societății civile și instituțiilor europene. Bruxelles - ul a fost nevoit să renunțe la tonul diplomatic după ce a văzut indicii despre trafic de influență și corupție în cazul alegerii unor membri ai Curții Constituționale.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Este posibil ca raportul de monitorizare, prevăzut pentru finele lui 2013, să fie elaborat mult mai devreme, a avertizat purtătorul de cuvânt al Comisiei europene Olivier Bailly. Comisia este îngrijorată de faptul că reputația Curții constituționale și cea a altor instituții este pusă la îndoială.
Parlamentul bulgar a aprobat miercuri numirea la Curtea constituțională a vicepreşedintelui legislativului, Anastas Anastasov, şi a vicepreşedintelui Curţii supreme administrative, Veneta Markovska. Comisia europeană solicitase parlamentului să verifice acuzaţiile de trafic de influenţă și corupție aduse lui Markovska care între timp și-a asemănat criticii cu Goebels și Maccarti.
Totodată, presa și unele ONG-uri au pus sub semnul întrebării competenţa și experiența lui Anastasov – absolvent al școlii superioare de poliție.
Comisia Europeană a adresat un apel instituțiilor competente de a verifica acuzațiile de corupție, trafic de influiență și conflict de interese. Astfel de verificări nu au fost efectuate în parlament. Cei doi candidați propuși de partidul de guvernământ, au fost votați fără dezbateri, în pofidă semnalelor lansate în ultimele zile de către Comisia.
O eventuală urgentare a raportului de monitorizare care, spre deosebire de cel dedicat României, urma să fie prezentat abia în finele anului viitor, va repune Sofia în tandemul cu Bucureștiul - pînă nu de mult mai aspru criticat. Din opoziția socialistă au avertizat că e