Nu ştiu ce planuri de lectură v-aţi făcut pentru weekend-ul acesta, dar pot să vă spun că Anca Giura vă recomandă un autor român, contemporan şi de scucces: Dan Lungu. Sperăm să luaţi în considerare sugestiile noastre şi nu uitaţi că aşteptăm comentariile dumneavoastră pe site-ul cotidianului Glasul Aradului sau pe contul de facebook.
„Sunt o babă comunistă”
Romanul ,,Sunt o babă comunistă’’ a devenit de curând scenariu de film -în regia lui Stere Gulea – şi nu putea să fie altfel după succesul său de public românesc şi străin. A doua oară reeditat de Polirom, tradus în mai multe limbi, volumul îşi reconfirmă autorul, pe Dan Lungu, ca pe un scriitor extrem de interesant al generaţiei douămiiste.
Alcătuită din capitole care alternează plonjarea în trecut cu percepţii asupra anilor ’90 din România, acţiunea este relatată la persoana I de către o moldoveancă între două vârste, Emilia Apostoae. Crescută la ţară în condiţii sărăcăcioase, adolescentă fiind fuge de-acasă să facă profesionala şi seralul la oraş şi apoi ajunge să lucreze într-o fabrică axată pe produse pentru export. Cum aceasta era cea mai favorizantă dintre situaţiile posibile în comunism, ea se bucură de un salariu bun ca şi de mici câştiguri (ciubucuri!) suplimentare. Fie şi numai aceste aspecte o fac să trăiască primii ani de după căderea comunismului ca pe o derută şi ca pe o sărăcire accentuată. Între timp, fiica ei studentă se mărită cu un canadian şi emigrează. Pornind de la aceste date, în preajma unor alegeri din anii ’90, îşi rememorează toate motivele pentru care i-a mers bine în comunism.
Scris într-o manieră directă şi simplă, romanul lui Dan Lungu se adresează unui public variat. Pe de o parte, tinerii săi cititori pot gusta întâmplări, pilde şi bancuri savuroase, pot beneficia de un rezumat inteligent al vieţii în comunism. Pe de altă parte, generaţiile mature s