UPDATE- Procurorii DIICOT susţin că liderii grupării de fraudare a băncilor aveau un ‘cerc relaţional’ din care făceau parte funcţionari cu rang înalt din Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Senat, AVAS, Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.
‘Grupul infracţional organizat nu s-a limitat la săvârşirea unor infracţiuni banale de înşelăciune, ci au creat un mecanism extrem de elaborat şi complex în care membrii grupării au primit sarcini precise şi atribuţii exacte. Mai mult, grupul a reuşit să penetreze, prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea, instituţii importante ale statului. Astfel, liderul grupării, Mihai Stan, a reuşit să-şi creeze un cerc relaţional extrem de important, cerc relaţional din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului român. Din acelaşi cerc relaţional fac parte persoane care ocupă funcţii de conducere la nivelul sucursalelor sau ale structurii centrale din majoritatea băncilor comerciale care funcţionează pe teritoriul României’, se arată în referatul întocmit de procurorii DIICOT.
Anchetatorii arată că activitatea grupării a fost sprijinită de Dragoş Diaconescu, colonel în rezervă, fost angajat al Securităţii comuniste.
Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Şaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Anchetatorii au audiat la DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti pe