În timp ce grecii obişnuiţi se clatină sub măsurile de austeritate stricte, bogaţii Greciei continuă să se sustragă impozitelor. Majoritatea grecilor care lucrează în mod independent declară venituri cu mult mai mici decât cele reale, în timp ce magnaţii din industria navală se bucură de scutiri de impozite generoase, relatează Der Spiegel.
Chiar dacă principiul justiţiei fiscale este stipulat în Constituţia elenă, a devenit tot mai evident faptul că nu toţi contribuabilii greci s-au născut egali. În prezent, guvernul de la Atena se pregăteşte pentru încă o rundă de măsuri de austeritate dure, care vor reprezenta un test atât pentru coeziunea coaliţiei aflate la putere cât şi pentru unitatea socială a ţării. Deja, astfel de măsuri, în combinaţie cu o creştere de impozite, au redus venitul mediu pe familie în Grecia la jumătate de la începutul crizei, iar noile măsuri anunţă o scădere a pensiilor cu 25%.
În acelaşi timp însă, o mică elită a proprietarilor de nave greci se luptă să îşi păstreze exceptarea de la taxe - de asemenea, în mod ironic, prevăzută în Constituţie. Între timp, alţi greci bogaţi, printre printre care medici, avocaţi şi ingineri, continuă să evite în mod sistematic impozitele. Potrivit unui studiu recent, 7 din 10 greci care desfăşoară activităţi independente declară cu mult sub veniturile încasate. În acest context, deşi criza face ravagii de cinci ani, mulţi greci bogaţi nu resimt o presiune mai mare de a plăti impozitele decât o resimţeau înainte.
Autorii studiului au folosit datele puse la dispoziţie de o bancă grecească mare, care utilizează mai mulţi factori, alături de declaraţia de venit, pentru a evalua solvabilitatea unui client. Rezultatul: veniturile nedeclarate ale grecilor care desfăşoară activităţi independente s-au ridicat la 28 miliarde de euro în 2009, peste 10% din PIB-ul pe acel an, iar st