Jurnalistul grec Costas Vaxevanis, editor al revistei Hot Doc, urmărit penal după ce a publicat "Lista Lagarde", o serie de nume a unor persoane suspectate că ar deţine conturi bancare în Elveţia, a fost achitat joi.
Decizia Tribunalului din Atena a venit la finalul unei audieri maraton, întinsă pe durata a nu mai puţin de 12 ore, iar anunţul achitării lui Vaxevanis a fost primit cu aplauze de cei aflaţi în sala de judecată, potrivit agenţiei AFP.
Costas Vaxevanis (46 de ani) a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, printre care şi mulţi oficiali, care deţin conturi ascunse în băncile elveţiene.
Jurnalistul a afirmat că datele provin de la banca elveţiană HSBC şi fuseseră transmise guvernului grec în 2010 de Christine Lagarde, actual director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
„În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care i-au acoperit atâta vreme, ei vor să aresteze adevărul şi libertatea presei”, a scris Vaxevanis pe contul său de Twitter, cu puţine secunde înainte de a fi arestat.
La aflarea verdictului dat de judecătoarea Malia Volika, Vaxevanis a declarat: „Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător! Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă”.
Zoe Constantopoulou, parlamentar al partidului stângii radicale SYRIZA şi fiica unuia dintre avocaţii apărării, a declarat în depoziţia ei că acuzaţiile împotriva lui Vaxevanis reprezintă „o palmă dată democraţiei".
Recunoscând totuşi că simplul fapt de a deţine un cont bancar în Elveţia nu este ilegal, Vaxevanis a invocat dreptul presei de a publica documente ascunse sau minimalizate de autorităţi, pentru a denunţa scandaluri, într-un context când noul guvern de coaliţie se confruntă cu furia crescândă a st