24 de persoane află sâmbătă seară dacă vor fi arestate în dosarul fraudelor bancare, după ce vineri seară alţi 10 suspecţi au fost arestaţi preventiv în urma unei decizii a Tribunalului Călăraşi. Între cei implicati in acest dosar cu prejudicii de peste 22 de milioane de euro se afla personaje importante, ca vicepreşedinte BRD, Claudiu Cercel, fost şef al Direcţiei de Informaţii Externe şi un cunoscut interlop din Olteniţa Daniel Ruse.
Judecătorii Tribunalului Călăraşi au emis vineri mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele a zece persoane implicate în dosarul fraudelor bancare.
În schimb, majoritatea dintre acuzaţii prezenţi în faţa instanţei la Bucureşti au fost liberi să plece după ce ordonanţele de reţinere ale DIICOT le-au expirat. Învinuiţii vor afla sâmbătă, la ora 20.00, dacă se reîntorc în arest.
Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.
Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de