Cele mai mari doua economii din lume, Statele Unite si China, arata semne de usoara redresare, insa, potrivit expertilor, Europa ramane cea mai mare piedica in fata cresterii economice.
In Statele Unite au aparut semne de imbunatatire in domeniul productiei, a increderii consumatorilor si a salariilor. De asemenea, producatorii auto au raportat o crestere a vanzarilor, in luna octombrie, chiar daca urganul Sandy le va afecta rezultatele de sfarsit de luna.
Conform primelor date, economia americana pare sa fi avut o crestere mai accelerata in al treilea trimestru din acest an, potrivit lui Michael Englund, economist la Action Economics. Acesta estimeaza o crestere de 2,3% din PIB.
In plus, in luna octombrie, in SUA au fost create 171.000 de locuri de munca, peste nivelul de 125.000 estimat de economisti.
Intre timp, in China, fabricile si-au reluat activitatea la capacitate maxima, sugerand ca incetinirea economica din a doua economie a lumii nu este atat de grava pe cat se credea.
In ciuda unor imbunatatiri recente, economistii sunt de parere ca Europa este principala responsabila pentru intarzierea redresarii economice.
"Zona euro nu a scapat de probleme", a spus Kevin Dunning, de la Economist Intelligence Unit din Londra. "Recesiunea se pare ca o sa fie indelungata, chiar daca nu mai sunt atat de tensionate conditiile financiare", a adaugat acesta, citat de CNN Money.
Banca Centrala Europeana a facut tot posibilul pentru calmara pietelor financiare volatile, insa economistii se asteapta ca zona euro, formata din 17 state, sa ramana intr-o situatie dificila si in 2013.
Situatia se inrautateste
Somajul din uniunea monetara a atins un nivel record, de 11,6 la suta din luna septembrie, iar, in octombrie, s-a observat o scadere a productiei, pentru a 15-a luna la r