În urmă cu un deceniu, călătoream în Franţa şi m-am nimerit oaspete, în câteva restaurant la ceea ce francezul numeşte "Semaine de goût”… adică: Săptămâna gustului. Era octombrie şi toate aromele franţei culinare te asaltau, de pe Champes Elysee până în Cartierul Latin, în micile bistrouri cochete de pe Montmartre ori aiurea, pe străduţele care cădeau, perpendicular, pe malul Senei… Am repetat experienţa gustativă, câţiva ani mai târziu, într-o altă toamnă cu braţe primitoare de vară întârziată, în Elveţia. Şi iar m-au încântat gusturile neaşteptate ale celei mai "stilate” gastronomii din lume. Vă imaginaţi, deci, cât de bucuros am fost anul trecut când "săptămâna gustului” a ajuns şi la noi! Mai ales că, înainte de a intra în restaurante (10, dintre care 9 răspândite în tot Bucureştiul şi unul la Oradea) sau în alte spaţii de mare rafinament (precum vechiul şi frumosul imobil al Ambasadei Franţei – până la urmă, o bucăţică de pământ francez în inima capitalei noastre) "La semaine de goût” a ajuns în şcoli. În 2011, programul – iniţiat de inepuizabilul Daniel Dobre – a purtat mesajul "Mâncaţi sănătos şi echilibrat”, a fost implementat în 150 de şcoli. Anul acesta, alţi 4000 de elevi s-au bucurat de întâlnirea cu "profesioniştii gustului”, din Franţa şi România, în mai multe şcoli din Ploieşti, Piteşti şi Bucureşti. De această dată, deviza "Săptămânii gustului” a fost "Bun pentru Gust, pentru Sănătate şi pentru Planetă”.
Anul acesta însă, spre deosebire de cel precedent, nu doar elevii din şcolile primare au fost implicaţi în proiect, ci şi... studenţii. La ASE şi la Universitatea Bucureşti s-au derulat timp de două zile – 24 şi 25 octombrie – evenimentele "Chef în Campus” (Chef de la bucătar şef, să nu se înţeleagă altceva, fiind vorba de stundeţi - !), unde "bobocii” au fost învăţaţi de bucătari cum să mănânce bine, bun şi cu buget limitat. Deviza celor d