După modelul şefilor din fotbal, şi oamenii de cultură predau cursuri intensive de presă pentru “amărîţi”
La sfîrşitul lui septembrie, după eliminarea FC Vaslui din Cupă, finanţatorul Adrian Porumboiu s-a supărat pe presă. A interzis accesul jurnaliştilor pe stadion la meciul cu Chiajna. Cu excepţia angajaţilor postului care televiza partida, reprezentanţii mass-media au fost opriţi de un bodyguard la poarta arenei.
Lecţia finanţatorului: “Nu dau o ştire pozitivă!”
Rămînea varianta accesului cu bilet, dar asta însemna să-şi lase laptopurile şi aparatele foto la intrare. Şi oricum, casa de bilete se închisese. Aşa că reporterii au văzut meciul la un televizor dintr-un bar (de fapt, cîrciumă, după cum se va vedea mai departe). Iar fotoreporterii s-au urcat pe blocurile de lîngă stadion şi au pus la treabă “tunurile”. Blocurile au apărut şi ele la meci.
Explicaţia interdicţiei a fost lungă şi variată. Întîi, a sunat aşa: “N-a fost nimeni de la presa centrală, numai de la presa locală”. Apoi: “E dreptul clubului dacă vrea să acorde acreditări unora sau altora”. Şi explicaţia de pe tort: “Nu adun eu jurnaliştii de prin cîrciumi, ca să-i aduc la meciuri! Sînt şi obraznici, nu dau o ştire pozitivă despre noi”.
Nu există genul jurnalistic numit “ştire pozitivă”. Există ştiri. Există informaţii “relevante” şi “nerelevante” pentru un public sau altul.
Lecţia regizorului: “În final, s-a intervenit, s-a publicat”
Tot în septembrie, tot despre presa locală din Vaslui. Oraşul a găzduit avanpremiera unui film de Cristian Mungiu. Înt-un interviu acordat jurnalistului Mihai Goţiu şi publicat pe www.realitatea.net, regizorul afirmă că presa locală i-a cerut bani ca să-i promoveze filmul la mica publicitate. “Cinci lei! Înţelegi? Nu e vorba despre cinci lei, e vorba despre o dimensiune a sărăciei noastre şi o dimensiune a înţelegerii no