Jandarmul financiar german BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht) a cerut, vineri, băncilor considerate sistemice să-şi pregătească "testamentele", adică documentele care detaliază modul în care ar dori să fie reorganizate sau desfiinţate în cazul unei crize care le-ar ameninţa supravieţuirea.
În funcţie de mărimea lor şi de diversitatea activităţilor, peste 15 bănci germane reprezintă o ameninţare pentru ansamblul economiei ţării în caz de faliment, potrivit BaFin.
Prima instituţie de credit din Germania, Deutsche Bank, va trebui să-şi depună "testamentul" până la sfârşitul anului.
Deutsche Bank este singura bancă germană care figurează pe o listă de 28 de bănci sistemice de rang mondial actualizată joi de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB). Acest organism a fost mandatat de ţările G20 pentru a întări legislaţia bancară la nivel internaţional.
Commerzbank, a doua bancă a ţării, a fost scoasă de pe lista FSB deoarece şi-a redus considerabil talia de la declanşarea crizei financiare. BaFin prevede ca grupul să-şi depună 'testamentul' în cursul anului viitor.
Celelalte instituţii de credit pe care BaFin le consideră sistemice, precum băncile publice regionale (Landesbanken), vor avea termen până la sfârşitul anului 2013 pentru a-şi formula doleanţele.
Obiectivul acestei măsuri este de a se evita pe cât posibil recurgerea la ajutoare publice. În contextul crizei financiare din 2008-2009, guvernul german a trebuit să salveze Hypo Real Estate (HRE) şi Commerzbank injectându-le miliarde de euro, în dauna contribuabililor.
Sursa: Agerpres