Ancheta judiciară din Marea Britanie cu privire la cauzele decesului opozantului rus Aleksandr Litvinenko ar putea examina "responsabilitatea statului britanic" pentru că nu a asigurat protecţia victimei, a declarat vineri unul dintre oficialii implicaţi în investigaţie, relatează AFP.
Această anchetă ar putea include "posibila responsabilitate a statului rus şi posibila responsabilitate a statului britanic în decesul fostului agent rus", otrăvit la Londra în 2006, a declarat Hugh Davies în cursul unei audieri pregătitoare consacrate definirii câmpului de investigaţii.
În primul caz, "pentru otrăvire (prin intermediul funcţionarilor sau agenţilor săi)", în al doilea, "pentru incapacitatea de a lua măsuri adecvate pentru a-l proteja pe Litvinenko de un risc real şi imediat pentru viaţa sa", a adăugat avocatul, potrivit raportului audierii.
Cazul Litvinenko este un subiect de contencios între Londra şi Moscova, ca urmare a refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici principalul suspect în asasinat.
Aleksandr Litvinenko, un transfug din FSB (serviciile de securitate ruse) refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi cu omul de afaceri Dmitri Kovtun într-un hotel din Londra. Apoi el s-a îmbolnăvit grav şi a murit la spital din cauza otrăvirii cu poloniu, o substanţă radioactivă.
Lugovoi şi Kovtun au lăsat în urma lor o urmă de radioactivitate întorcându-se în Rusia.
Acest tip de anchetă judiciară, denumit "inquest" în dreptul britanic, este destinat să stabilească împrejurările exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau inexplicabilă. Efectuată în paralel cu ancheta poliţiei, investigaţia nu conduce la un proces şi nu vizează să stabilească responsabilităţi penale sau civile.
Un avocat ("counsel to the inquest") e