Din fericire, pentru europeni, de regulă, o vizită în China începe pe calea aeriană, din spatele hublourilor avionului fiind vizibilă frontiera dintre zi şi noapte, munţii impunători ai celui mai populat stat din lume, norii albi, ce premerg aterizarea la Beijing. Oficial – capitala unui stat socialist.
Neoficial – metropola ţării care suflă, pe plan economic, în ceafa superputerii lumii – Statele Unite. Cu aceste imagini personale l-am invitat la un dialog pe dr. Liviu Mureşan, preşedintele Fundaţiei EURISC. Un conaţional tenace, care, în această toamnă, a avut parte de o experienţă de interes general, în Republica Populară Chineză.
O tradiţie stabilită în 1995
- Este la modă aţintirea ochilor spre Asia. Aţi urmat exemplul Casei Albe?
- Nostimă punere a subiectului dialogului nostru într-o ecuaţie evident jurnalistică. Ei bine, adevărul este altul. Există o tradiţie – începută în anul 1995 – a vizitelor anuale, între Fundaţia EURISC şi Institutele Chineze pentru Relaţii Internaţionale Contemporane CICIR – principala instituţie chineză care realizează studii strategice pentru Consiliul de Stat şi administraţia centrală. Aceste întâlniri sunt pentru schimburi de idei, pe probleme internaţionale şi pentru înţelegerea intereselor şi punctelor de vedere ale celor două ţări. Într-un an ne vedem la Bucureşti şi în cel următor la Beijing.
Programul incluzând întâlniri cu membri ai guvernului, ai sectorului academic, ai ONG-urilor şi institutelor de cercetare din ţara gazdă. Am avut onoarea şi plăcerea de fi însoţit în China de ambasadorul Sergiu Celac, directorul Institutului Român pentru Studii Internaţionale, de generalul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, vicepreşedinte al Fundaţiei EURISC şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Exploratorilor Spaţiali; şi de Alexandru Georgescu, cercetător în cadrul fundaţiei noastre.
- A meritat