Din exterior, și mai ales pentru un străin, Florida pare un bastion al liberalilor. Cu plaje, soare, orașe cosmopolite, imigranți, „the sunshine state” nu lasă nici măcar impresia unui veritabil front de luptă politică între democrați și republicani, între liberali și conservatori, a cărei miză este în final votul celor 29 de electori. După California și Texas, Florida aruncă în joc cele mai multe voturi în colegiul electoral unde se decide în final viitorul lider de la Casa Albă. Sursa: Paul CiocoiuSursa: Paul CiocoiuSursa: Paul CiocoiuSursa: Paul Ciocoiu
1 /.
Din 1877, când s-a încheiat epoca Reconstrucției în America, până în 1948, candidații democrați s-au impus în 17 din cele 18 scrutine prezidențiale. Din 1952 până în prezent, democrații și-au adjudecat doar patru din cele 15 alegeri. Ultimul a fost cel din 2008, când Barack Obama a obținut 51 la sută din voturi.
Florida a ieșit în față din rândul așa-numitelor state indecise în 2000 când republicanul George W. Bush a câștigat aici la o diferență de doar 537 de voturi, o victorie decisă în final de Curtea Supremă a Statelor Unite. Democratul Al Gore, fost vicepreședinte în administrația Clinton, a pierdut, deși câștigase votul popular la nivel național. Mulți au denunțat atunci o victorie nemeritată și incorectă a lui Bush.
„Florida va fi cea din 2000 doar din perspectiva importanței în procesul electoral” se grăbește să sublinieze Ken Detzner, secretar de Stat al statului Florida, într-un interviu acordat EVZ. Funcția sa nu are nicio legătură cu diplomația, așa cum mulți ar crede, el fiind în realitate oficialul numit de guvernator, un republican în cazul de față, pentru a superviza alegerile.
Răspunsul său grăbit și apăsat ascunde teama ca nu cumva jurnaliștii străini să vadă în statul pe care electoral îl cârmuiește un nou focar de nereguli la urne. Eu îl întrebasem dacă se așteaptă