Se insinuează, discret, în presă, în special la Antena 3, o discuție intersantă: „Avem o țară minunată. Plină de bogății. Să nu o lăsăm pe mâna străinilor!”
Acum câteva zile, Daniel Constantin, omul prin care Dan Voiculescu pune mâna pe agricultura României, a spus că va pune bariere în calea străinilor care vor dori să cumpere pământ în România. Știți, din 2014, conform tratatului de aderare, persoanele fizice din UE vor putea cumpăra teren agricol în România. Ideea a fost rostogolită, azi, și de către Gyorgy Frunda, filiala maghiară a PSD-Hrebenciuc.
Naționalismul economic a redevenit un fenomen de masă, aproape la fel de amplu ca și în 1990, când muncitorii de la IMGB defilau cu lozinca „Nu ne vindem țara”. Nomenklatura politicii românești – în frunte cu Traian Băsescu, care văd că se opune până și vânzării unui pachet minoritar la Petrom – se pliază perfect pe acest curent.
Marile companii naționale rămân în mâna statului pentru a putea fi sifonate de clientela politică a partidelor – acum camuflată sub denumirea de „manageri privați”. Acum, această nomenklatură se pregătește să închidă granițele României agricultorilor străini – care vin cu o expertiză formidabilă - și să lase acest sector pe mâna urmașilor lui Triță Făniță – Culiță Tărâță, Ioan Niculae și Dan Voiculescu. Am mai văzut acest fenomen la începutul anilor 90, când aceeași pătură de securiști care au capturat economia României post-ceaușiste se bătea să interzică exporturile de bușteni. De ce? Ca să-i cumpere ei la preț de nimic și să facă profit ușor în niște fabrici de mobilă de proastă calitate.
Am mai scris, am vorbit cu oameni care au condus ministerul Agriculturii și care mi-au spus că sunt comunități întregi controlate de marii latifundiari români. Aceștia dețin mii de hectare de teren, plus facilitățile locale de producție și mențin satele din zonele controlate de ei la st