Reabilitarea termică a blocurilor se va face după metoda subvenţiei pentru căldură, în funcţie de veniturile beneficiarului. În schimb, pentru proprietarii cu venituri mari, administraţia locală poate să suporte cota de contribuţie, care va fi de 10% din valoarea lucrărilor, cu condiţia să o recupereze în cel mult zece ani de la asociaţiile de proprietari. Aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aprobat pe 30 octombrie 2012.
Vorbim de reabilitarea termică a blocurilor din fonduri europene, care se va face prin cumularea a trei surse de finanţare: contribuţia europeană, cota care le revine primăriilor, precum şi contribuţia proprietarilor. Costurile cuprind auditul energetic, expertiza tehnică şi lucrările de anvelopare şi schimbare a tocăriei şi reabilitarea instalaţiilor de distribuţie în subsol a agenţilor termici (apă caldă şi căldură), echilibrarea termo-hidraulică, de înlocuire a cazanului folosit la centrala termică de bloc cu unul nou, mai performant sau, de la caz la caz, a arzătorului respectivei centrale, fără modificarea tipului de combustibil.
Cheltuielile vor fi asigurate după următoarea schemă: 60% din finanţare se asigură de fonduri structurale sau de coeziune şi din banii de la bugetul de stat, 40% din cheltuieli vor fi suportate de primării şi asociaţiile de proprietari (primăriile 30%, asociaţiile 10%). Asociaţiile de proprietari pot să folosească în acest scop fondul de reparaţii, acolo unde proprietarii plătesc această contribuţie conform Legii nr. 230/2007. Dacă administraţia locală suportă toate cheltuielile pentru reabilitarea unor blocuri de locuinţe, poate ulterior să recupereze, în termen de maximum zece ani, de la asociaţiile de proprietari sumele care le revin proprietarilor. Totuşi, noile reglementări scutesc de la plata acestei contribuţi