Jurnalistul grec achitat spune că numai mass-media internațională a făcut ca știrea privind arestarea sa din cauza publicării litei Lagarde să nu fie „îngropată".
Editorul revistei grecești „Hot Doc", Kostas Vaxevanis, a declarat pentru cotidianul britanic „Guardian" că Grecia trece printr-o criză de democrație în centrul căreia se află cenzura presei. El a fost achitat de acuzația că ar fi încălcat dreptul la viața privată a persoanelor de pe lista grecilor cu conturi în Elveția, publicată de revista sa. Vaxevanis a spus că țara sa „e condusă de o clică de politicieni corupți care sunt în slujba unor oameni de afaceri care controlează și pun botniță mass-mediei.
"Este o problemă uriașă în Grecia, o problemă care ține, în esență, de democrație", a declarat el. „Este o combinație otrăvitoare de politicieni, oameni de afaceri, și jurnaliști care-și acoperă spatele unii altora. În fiecare zi legile sunt schimbate, sau noi legi sunt adoptate pentru a legaliza fapte ilegale".
Cum o parte substanțială din mass-media este deținută de magnați sau finanțată de bănci, jurnaliștii sunt, de fapt, făcuți să tacă, a spus el. "E tragic. Grecii află numai jumătate din adevăr și asta e mai rău decât dacă ar fi mințiți pentru că are efectul de a crea impresii", a mai afirmat Vaxevanis.
"Dacă mass-media străină nu era atât de interesată de povestea mea, ea ar fi fost îngropată. Cu puține excepții, mass-media greacă nici măcar nu a scris că am fost achitat, atunci când era breaking news cu această știre pe CNN și BBC. Mass-media internațională joacă rolul pe care l-a avut în timpul dictaturii din 1967-1974, când grecii ascultau posturile străine pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat în această țară", a spus el.
Jurnalistul de 46 de ani care a fondat revista Hot Doc, investind 5.000 de euro din banii săi acum șase luni, a spus că jurnalismul i