Mii de şoferi au aşteptat vineri seară, ore în şir, până târziu în noapte, pentru un plin de benzină, o situaţie ce nu s-a mai întâlnit de la criza petrolului din 1973, la capătul unei săptămâni dificile, în care urmările Uraganului Sandy au devenit, de la o zi la alta, tot mai evidente.
Doar o parte din benzinării erau deschise şi aşteptau să fie aprovizionate în cursul nopţii, conducătorii auto aşteptând răbdători la cozi de până la doi kilometri, iar persoanele venite cu bidoane aşteptând în frig în şiruri separate. Unii chiar îşi împingeau maşina, după ce îşi epuizaseră complet rezerva de carburanţi. Echipaje de poliţie asigurau ordinea la fiecare benzinărie.
Criza benzinei este o altă problemă pentru newyorkezi, după lipsa de curent cu care s-au confruntat imediat după trecerea uraganului la începutul săptămânii, distrugerile materiale provocate de ape şi lipsa transportului în comun. Cea mai mare durere este însă pierderea de vieţi omeneşti, numărul victimelor înregistrate doar la New York ajungând până vineri seara la 41.
Cu fiecare zi de la trecerea uraganului, amploarea catastrofei a devenit din ce în ce mai evidentă şi toată lumea a realizat că după oftatul de uşurare de a doua zi după, urmările furtunii devastatoare au fost iniţial subestimate.
Primul care a realizat acest lucru a fost chiar primarul Michael Bloomberg, care, vineri, s-a văzut nevoit să anuleze maratonul de la New York, care urma să aibă loc duminică, după ce la începutul săptămânii declarase că întrecerea va avea loc în pofida uraganului.
"Noi încă mai scoatem corpuri de sub dărâmături, iar primarului îi arde de maraton", a spus joi un reprezentant local din Staten Island, districtul cel mai afectat de furtuna devastatoare, cu 19 morţi înregistraţi.
Curentul electric a început să fie restabilit, vineri, în părţi din sudul Manhattanului, compania de