A crescut într-un an cât alţii în şapte, dar destul de haotic. În timp ce unele segmente de piață sunt deja saturate, pe altele prezența serviciilor medicale private este aproape inexistentă.
Potrivit cifrelor INS, Capitala a devenit un furnicar de clinici, spitale şi centre medicale private, având la fel de multe unităţi private ca întreaga regiune de Vest a ţării. Numai în ultimii doi ani, aici au fost înfiinţate şase spitale, în urma unor investiţii de aproximativ 80 de milioane de euro. Astfel, Capitala a ajuns să aibă 32 de spitale, mai multe decât există în orice altă regiune geografică a ţării. „Aceste apariţii numeroase s-au datorat unei pieţe încinse, în care s-a investit masiv în aceleaşi servicii, fără să se aducă nimic nou în domeniul medical“, spune directorul de dezvoltare al Gral Medical, Robert Chiţan.
Primul semn că investiţiile mari încep să migreze şi spre alte oraşe a apărut anul acesta, odată cu deschiderea Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, în urma unei investiţii de 24 de milioane de euro. „Asociaţii Centrului au identificat o oportunitate în dezvoltarea unei clinici oncologice în Braşov, mai ales pentru că centrele oncologice din România sunt cu capital majoritar de stat şi suferă din cauza lipsei de dotare, echipamentele fiind vechi şi uzate“, spune Ionela Rusu, directorul de marketing al centrului. Această investiţie a confirmat Braşovul ca fiind cel de al doilea pol de dezvoltare al sectorului privat după Bucureşti, urmat de Cluj şi Ploieşti. Tendinţa este totuşi timidă, din moment ce operatorii cu cele mai mari cifre de afaceri au dezvoltat 53% din afacerile lor în Bucureşti, 5% în Braşov şi sub 4% în alte oraşe. Operatorii care deţin supremaţia din punctul de vedere al numărului de unităţi în Bucureşti sunt Medlife, Regina Maria şi Gral Medical.
Multe, dar neperformante? @N