Una dintre cele mai interesante contribuţii la istoricul şcolilor din Craiova o dă Arhivele Olteniei, numărul din 1924. Autorii citează o broşură din 1906, în care erau precizate mai multe instituţii şcolare din vechea Craiovă.
Broşura fusese tipărită de fostul profesor al Liceului „Carol I“, sub numele „Scurt istoric al învăţământului din Craiova“. „Nu este vorba aici şi de şcolile oficiale întreţinute de Stat sau Comună. Cum însă această preţioasă lucrare este încă de mult epuizată şi nu s’a mai retipărit, revista noastră îşi face o datorie reproducând părţile privitoare la cele mai vechi din instituţiunile de învăţământ ale oraşului [...] pentru ca în acest chip cititorul să-şi dea seama şi de economia generală a acestei opere“.
„Unicul pension bine organizat“
În capitolul „Şcoli particulare dinainte de 1860“, enumerarea începe cu Institutul „Athanasiade“, care a avut local pe „strada Cogălniceanu, pe la 1854-55. Elev, între alţii, a fost C. Comăneanu“. Institutul „Dimitrie Serghiade“ era în casele Brăiloiu, „în care locuieşte astăzi D-l Th. Brăiloiu, preşedintele Tribunalului Dolj. Avea elevi de ai liceului, interni. Numărul lor era cam de 50, între cari a fost şi Anton Brăiloiu, fost vicepreşedinte al Senatului etc. Era unicul pension bine organizat pe vremea aceea. Valerian a fost în timpurile din urmă pedagog repetitor. Margot era profesor de limba franceză. Elevii erau foarte bine îngrijiţi. Pensionul a durat dela 1842-1847 şi a trecut apoi sub conducerea lui Margot, care l-a condus dela 1847 până după 1851“. Numele de „Dimitrie Serghiade“ i-a fost dat după un profesor la „clasele umanioane“ (mai târziu Liceul „Carol I“). „Era profesor de limba română. Biciuia pe cei bogaţi, cari erau leneşi. Era serdar, în contact cu aristocraţia timpului. La el a învăţat şi bătrânul Valerian, fost institutor pensionar până mai deunăzi, astăz