Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că în prezent funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.
"În prezent funcţionează o singură electroliză, adică 25-30% din combinat, urmând ca în următoarea săptămână, treptat, să se ajungă la o capacitate de 60%. În prezent sunt discuţii cu băncile creditoare astfel încât să putem asigura finanţarea. Din 2.600 de muncitori, în prezent lucreaza circa 800 de oameni", a explicat Chiţoiu.
Chiţoiu a adăugat că privatizarea Oltchim a fost preluată "din mers" şi că nu a fost abandonată, urmând să fie reluată anul viitor.
"Metoda de privatizare a fost stabilită în anul 2011, combinatul ar fi trebuit să fie privatizat încă din luna aprilie, dar până la urmă a trebuit să preluăm din mers această privatizare. Dacă venea un investitor serios, putea achita datoriile. Privatizarea nu a fost abandonată, se va relua anul viitor. Acum ne străduim să găsim sursele financiare pentru a asigura capitalul de lucru. Noi, ca Guvern, avem ca obiectiv prioritar introducerea managementului profesionist la companiile de acest gen", a declarat ministrul.
Combinatul chimic Oltchim a fost repornit cu fonduri plătite în avans de furnizorii şi clienţii companiei, declara recent secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Oltchim a pornit deja, iar banii au venit din avansurile date de partenerii comerciali care cumpără produse de la Oltchim", afirma Traicu.
Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată la instalaţia de electroliză cu membrană și urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, potrivit reprezentanţilor companiei.
Traciu adăuga că planul de restructurare a Oltchim vizează partea tehnologică, iar până în 15 noiembrie ar put