Cu cât fumăm mai mult pe zi, cu atât sporim riscurile de îmbolnăvire. În principiu, știm. Cercetătorii știu și ei... că știm și că, totuși, nu ne pasă prea mult. De aceea ne bombardează continuu cu alte și alte date, statistici, descoperiri, doar-doar plecăm urechea la avertismentele lor. De exemplu, mai nou au constatat că și momentul din zi în care tragem în piept primul fum de țigară are o importanță covârșitoare! Cu cât fumăm mai mult pe zi, cu atât sporim riscurile de îmbolnăvire. În principiu, știm. Cercetătorii știu și ei... că știm și că, totuși, nu ne pasă prea mult. De aceea ne bombardează continuu cu alte și alte date, statistici, descoperiri, doar-doar plecăm urechea la avertismentele lor. De exemplu, mai nou au constatat că și momentul din zi în care tragem în piept primul fum de țigară are o importanță covârșitoare!
Un studiu al Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie, publicat de revista "Cancer" arată că persoanele care fumează în primele 30 de minute după ce s-au trezit dimineața au risc mai mare cu 70% de a dezvolta un cancer pulmonar comparativ cu cele care amână momentul acestui "răsfăț" măcar cu o oră.
Nevoia aprigă de a trage în piept nicotina cât mai iute indică intensitatea dependenței. În plus, după o noapte de "abstinență" tragem cu și mai multă sete din țigaretă și inhalăm o cantitate și mai mare de nicotină. Mai mult, prima țigară în primele 30 de minute sporește cu 59% ricul apariției, în timp, a cancerului la nivelul capului și al gâtului. Având în vedere toate relele pe care ni le aduce țigara și înverșunarea noastră de a-i rămâne, totuși, fideli, dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Național Stop Fumat, pune diagnosticul: "Dependența de nicotină este o tulburare mentală și comportamentală"!
Dependența de tutun este reglată de anumiți factori genetici - studiile medicale au dovedit că persoanele c