Preoţii celţilor, druizii, știau secretul plantelor vindecătoare. Multe dintre remediile lor se regăsesc și în medicina tradiţională românească (urzica, tătăneasa, sunătoarea etc.), dar altele nu sunt foarte bine cunoscute la noi. Preoţii celţilor, druizii, știau secretul plantelor vindecătoare. Multe dintre remediile lor se regăsesc și în medicina tradiţională românească (urzica, tătăneasa, sunătoarea etc.), dar altele nu sunt foarte bine cunoscute la noi.
Calmează inflamaţiile
Vechii scoţieni foloseau o reţetă celtică și fierbeau iarba de silur în lapte.
Apoi, își turnau, cu ajutorul unei pene, câteva picături din acest preparat în ochii inflamaţi (conjunctivite sau alte probleme).
Poţi găsi acum ceai de silur la magazinele cu produse naturale. Pentru uz extern, poţi face infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. După ce s-a răcit, torni două-trei picături în ochi sau aplici comprese: înmoi o batistă de bumbac curată sau vată în ceai de silur și o așezi pe ochi. Stai așa timp de 10 minute. Acest tratament este indicat în conjunctivite, blefarite, slăbirea vederii, oboseala ochilor (mai ales dacă lucrezi mult la calculator), usturime, vedere tulbure, lăcrimare, secreţii oculare purulente, fotofobie, dureri de cap datorate problemelor de vedere. Nu se folosește mai mult de o dată pe zi.
Se poate utiliza și intern, dar atunci se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se beau două ceaiuri pe zi. Se poate adăuga și o linguriţă de tinctură de silur. Ceaiul este bun și în caz de limbă încărcată sau lipsa poftei de mâncare.
Detoxifică organismul
Celţii foloseau această plantă și pentru vindecarea rănilor, dar și în cosmetică, pentru ca părul să crească mai repede sau împotriva descuamării pielii scalpului. Ceaiul de rădăcină de brusture elimină toxinele din organism, ajută în curele de slăbire și,