Arpacasul este un produs alimentar obtinut prin decorticarea boabelor de grau, orz sau mei. Pentru ca asta se cere, in magazine predomina arpacasul de grau, cel care aduce organismului necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa.
Cei mai multi stiu ca arpacasul este de preparat coliva ori nu-i chiar asa. In timp, s-a constatat ca arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata pielea si are proprietati tonice.
Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele.
Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatirea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine-si propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni.
Ca sa prepari ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Lasa-l la scurs, apoi pune-l intr-o tigaie si, la foc mic, rumeneste-l timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime.
Apoi, pune arpacasul la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Strecoara-l si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. In acest caz este interzisa chiar si mierea de albine. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale. Ceaiul din boabe de arpacas are propietati diuretice.
Arpacasul, considerat nufarul pielii, ii poate scapa pe adolescenti de acnee. Prepara un terci de arpacas in felul urmator: macina arpacas prin rasnita de cafea, amesteca doua linguri cu apa de fantana si pune vasul la foc mic, amestecand cont