Istoria comunei Ploscuţeni este prezentată în detaliu, în prima monografie a localităţii, ce a văzut lumina tiparului sub titlul „Ploscuţeni – file de monografie“. Autoarea, învăţătoarea Violeta Mihăeş, susţine că era necesară o astfel de lucrare, în condiţiile în care despre Ploscuţeni nu s-a scris niciodată o monografie, deşi istoria acestui loc este veche de peste trei secole.
După cum aminteşte însăşi autoarea, punctul de plecare al acestei lucrări l-a constituit o lucrare în manuscris intitulată „Monografia comunei Homocea”, scrisă de profesorul de istorie Eugen Tutoveanu. „Pe parcursul realizării acestui studiu, mi-am dat seama că există destule documente pentru a pătrunde în trecutul unei aşezări rurale, fie ea şi de mică însemnătate, numai că, aceste documente sunt atât de împrăştiate încât adunarea şi prelucrarea lor reprezintă un volum de muncă mult prea mare în raport cu rezultatele ce pot fi obţinute dintr-un asemenea demers, însă acest fapt nu m-a descurajat“, explică autoarea în prezentarea monografiei.
Pentru documentarea acestei lucrări, Violeta Mihăeş a consultat numeroase documente de arhivă, munca fiind extrem de minuţioasă, având în vedere că despre Ploscuţeni s-a scris foarte puţin. Majoritatea co vârşitoare a documentelor studiate se referă la a doua etapă de dezvoltare a localităţii, atunci când aceasta a fost populată de catolici. File din istoria localităţii, evenimentele ce au marcat în mod fericit sau nefericit comunitatea, toate sunt înfăţişate cititorului pe larg în această lucrare, ce se doreşte a fi un punct de pornire pentru realizarea unei lucrări mult mai complexe despre oamenii din localitate, care s-au născut, au trăit şi au lăsat în urma lor tradiţii frumoase, dar mai ales credinţa.
Prima atestare documentară, în 1634
Această comunitate mică este majoritar catolică şi şi-a menţinut credinţa