In Statele Unite nu exista discutii despre politizare, fiecare administratie vine cu oamenii sai.
Este un lucru stiut si acceptat, iar incheierea mandatului ambasadorului SUA are legatura directa cu alegerile care urmeaza peste cateva zile in America. Lupta fiind stransa si nestiind nimeni cine o va castiga, plecarea lui Gitenstein e cu atat mai explicabila.
Tragand linie la final de mandat, daca ambasadorul Statelor Unite ale Americii ar fi facut declaratiile pe care le-a facut in Romania, mai cu seama cele din ultimele luni, omul si-ar fi pus cruce profesiei de politician.
In Romania, insa, tara saraca si fara nicio putere in fata Washingtonului, opiniile lui Gitenstein trec drept declaratii de independenta si fragmente de democratie pura. Si cum vin din partea SUA, ele nu mai trebuie sa fie nici analizate, nici comentate si nici puse sub semnul intrebarii.
Procedeul e vechi de cand lumea civilizata si este cunoscut a fi unul dintre cele mai des intalnite sofisme: apelul la autoritate, pentru a demonstra, implicit sau explicit, adevarul unei afirmatii care altfel nu are nicio legatura cu realitatea, cu adevarul sau logica.
Or, cum strategia cea mai comoda a unei tari mici in fata unei mari puteri este - cel putin la nivel oficial - sa isi plece fata si sa nu puna la indoiala declaratiile celui mai mare, tabara politicienilor asupra carora a cazut pleasca sustinerii americanilor a asezat ideile lui Gitenstein dincolo de orice critica, in lumea Binelui si a Democratiei.
La incheierea mandatului de ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein revine cu noi precizari. Dupa ce ne-a lasat cu limba de moarte grija sa profunda fata de rezultatul alegerilor din 9 decembrie, care ar putea sa dezbine poporul roman - de ca si cum pana acum am dat pe afara de uniti ce am fost, americanul avertizeaza asupra