Aviaţia militarã israelianã a testat cu succes un model mai performant al bateriilor de interceptare a rachetelor de tip Iron Dome (Domul de Fier), a anunţat duminicã Ministerul israelian al Apãrãrii, citat de AFP.
'Acest test constituie un nou succes în cadrul proiectului de consolidare a performanţelor Iron Dome', a subliniat ministrul apãrãrii, Ehud Barak, într-un comunicat dat publicitãţii.
'Israelul a investit un buget enorm pentru finanţarea diverselor sisteme de apãrare împotriva rachetelor, fapt ce ne va permite ca în câţiva ani sã ne protejãm întreg teritoriul', a adãugat ministrul.
Potrivit canalului privat de televiziune '2', noua versiune a Iron Dome a fost conceputã pentru a intercepta rachetele cu razã medie de acţiune aflate în dotarea Siriei şi a Hezbollahului libanez.
Prima baterie Iron Dome a fost instalatã în martie 2011 în regiunea Beersheva, principalul oraş din Deşertul Negev, cu o populaţie de circa 500.000 de locuitori, situat la 40 de kilometri de Fâşia Gaza. Între timp, sistemul a interceptat peste 100 de rachete.
Fiecare baterie conţine un radar de detectare şi urmãrire, un dispozitiv pentru controlul tirului şi trei lansatoare echipate fiecare cu 20 de rachete de interceptare.
Sistemul permite distrugerea rachetelor cu raza de acþiune între 4 şi 70 de kilometri.
Potrivit experţilor militari, sunt necesare în total 13 baterii pentru a asigura acoperirea completã a teritoriului israelian, realizabilã de-a lungul mai multor ani.
Aceastã protecţie are un cost ridicat, deoarece fiecare tir al bateriilor Iron Dome costã aproximativ 50.000 de dolari, conform presei. Iron Dome este parţial finanţat de Statele Unite.
Israelul a anunţat cã a investit un miliard de dolari în dezvoltarea şi producerea acestui tip de baterii.