Din cauza unei datorii de 2,3 milioane de dolari, reprezentând neplata facturilor de apă din ultimii 15 ani, Hagihon, firma funizoare, a cerut autorităţilor bancare să îngheţe conturile Patriarhiei greco-ortodoxe de la Ierusalim.
Din această cauză, afirmă patriarhul Teofil al III-lea, s -ar putea ajunge chiar la închiderea Bisericii Sfântului Mormânt, cel mai sfânt loc de pelerinaj din Ierusalim al creştinilor.
Pe baza unei înţelegeri tacite între Patriarhie şi un primar al Ierusalimului, Biserica nu trebuia să plătească factura de apă, dar reprezentanţi ai firmei Hagihon susţin că nu a existat o astfel de înţelegere.
Firma a trimis în 2004 o factură în valoare de 3,7 milioane de şekeli (aproximativ 700.000 de dolari), reprezentând valoarea furnizării apei de la sfârşitul anilor 1990 până la data respectivă.
Mai întâi, Patriarhia a crezut că este vorba de o eroare, dar acum, firma cere toţi banii, o sumă care a ajuns la peste două milioane de dolari.
Potrivit părintelui Isidoros Frakas, conducătorul Patriarhiei greco-ortodoxe din Ierusalim, se duc negocieri cu firma de câteva săptămâni şi se părea că s-ar fi ajuns la o înţelegere.
Urma ca diferitele culte, care administrează în comun cu Patriarhia greco-ortodoxă Biserica, să plătească lunar fiecare facturile, iar marea datorie să fie dată uitării. De aceea, îngheţarea conturilor a fost o lovitură neaşteptată. Patriarhia a angajat avocaţi şi doreşte să soluţioneze problema la tribunal.
Patriarhul Teofil i-a trimis o scrisoare premierului israelian. Ministerul israelian al Turismului, conştient de consecinţele unei astfel de măsuri, încearcă să medieze între părţi şi speră că se va ajunge la o înţelegere.