Fostul preşedinte reformist Boris Tadic, primul şef de stat necomunist al Serbiei de la cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, a anunţat duminicã dupã-amiazã cã a decis sã abandoneze conducerea Partidului Democrat (DS), dupã ce s-a confruntat cu o mişcare de contestare în cadrul formaţiunii sale politice ca urmare a eşecului înregistrat la alegerile generale din luna mai, informeazã AFP.
"Nu îmi voi depune candidatura" la preşedinţia partidului cu ocazia viitorului congres, prevãzut sã se desfãşoare la 21 noiembrie, a declarat Tadic reprezentanţilor presei, înainte de a adãuga cã, "probabil", va deveni "preşedinte de onoare" al DS.
Tadic, în vârstã de 54 de ani, a condus Serbia la porţile Uniunii Europene, a fost şef al statului din 2004 pânã la alegerile din mai, când, spre surpriza generalã, a fost învins de conservatorul populist Tomislav Nikolic.
Clasatã pe locul al doilea la legislative, dupã partidul noului preşedinte al ţãrii, formaţiunea sa politicã a pierdut controlul asupra puterii, devenind principala forţã a opoziţiei.
În urma acestui dublu eşec, Tadic s-a confruntat cu o mişcare de contestare în cadrul DS, numeroşi membri marcanţi ai acestuia acuzându-l pentru înfrângerea în alegeri.
Potrivit presei locale, el va fi înlocuit în fruntea partidului de adversarul sãu, primarul Belgradului, Dragan Djilas, acesta reînnoindu-şi mandatul la alegerile din mai.
Tadic a devenit preşedinte al DS în 2003, dupã ce liderul acestuia, fostul premier reformist Zoran Djindjic, a fost asasinat pe strãzile Belgradului.