În plină criză a zonei euro, România şi alte state care şi-au menţinut monedele proprii au fost avantajate, scrie New York Times. În acelaşi timp, politica monetară unică din zona euro a împiedicat Irlanda, Grecia sau Spania să îşi repună pe roate economiile muribunde. Sursa: OCTAVIAN COJOCARU
Într-adevăr, multe din statele fost-comuniste se gândesc acum de două ori înainte de a trece la moneda unică. Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale a României, a spus într-un interviu că menţinerea monedei proprii a permis României flexibilitatea de a fixa ratele de dobândă, de a controla lichiditatea dar şi de a îşi deprecia moneda, deficitul fiind astfel ţinut sub control, mai scrie ziarul american.
În absenţa oricărui control asupra politicii monetare, Isărescu a mai spus că Grecia a fost nevoită să se bazeze în special pe politicile fiscale: taxe şi reduceri de cheltuieli. "Desigur, în prezent există în România un soi de dezamăgire, pentru că accesul la Uniunea Europeană era văzut drept un panaceu. Dar acest vis a fost unul exagerat". Acesta a mai spus că adoptarea euro în 2015 de către România este un proiect care iese din discuție.
România începe să atragă muncitori străini
În cazul României, menţinerea monedei ieftine, leul, a făcut ca exporturile - care în proporţie de circa 60% se îndreaptă în zona euro – să fie mai competitive, iar menţinerea costului scăzut al vieţii a făcut din această ţară să devină tărâmul spre care se îndrepată mulţi oameni bine pregătiţi din zona euro.
Deşi milioane de români au mers în Spania şi Italia pentru a îşi căuta un loc de muncă cu câţiva ani în urmă, iată că acum şomajul din Spania este de aproape 25%, în timp ce în România, de doar 7%. Trebuie spus că peste trei milioane de români au plecat în străinătate oferit un sprijin puternic economiei în perioada precriză, dar şi