În ultima vreme, s-a creat o tendinţă ca România să fie mai activă în ţările extra-comunitare, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa susţine că acest lucru se întâmplă în urma faptului că exportatorii români conştientizează nevoia de a-şi diversifica portofoliul de clienţi în general, cu prioritate către zona extra-comunitară mai puţin afectată de criză.
Valoarea exporturilor noastre a înregistrat, în primele opt luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, o creştere de 0,7%. Creşterile au fost realizate în ţările non UE, unde am avut vânzări în creştere cu 3,1% (262 milioane de euro), în Uniunea Europeană având exporturi mai mici cu 0,3%, adică 70 de milioane de euro.
Tendinţa de creştere a exporturilor pe zona din afara Uniunii Europene s-a menţinut şi în octombrie, când a fost înregistrată o creştere de 5,6%, faţă de aceeaşi lună a lui 2011, ne-a declarat Mihai Ionescu.
* Rusia, China, Turcia, Egipt - pieţe pe care urmează să ne promovăm
Consiliul de Export intenţionează să deschidă, anul viitor, noi expoziţii permanente, în Rusia, China, Turcia, Egipt, precum şi în alte zone situate în afara Uniunii Europene, ne-a mai spus Mihai Ionescu.
Ţara noastră are deschisă, de un an şi jumătate, o expoziţie permanentă în Dubai, ce se adresează Orientului Mijlociu şi altor ţări din zona Afro-Asiatică, ne-a precizat reprezentantul ANEIR, care este şi preşedinte al Consiliului de Export.
În America de Nord, la Los Angeles şi New York, ANEIR a deschis două centre de promovare. Totodată, în Dakar, capitala Senegalului, există un centru de promovare ce se adresează Africii Occidentale. În această lună, va avea loc o nouă etapă de dezvoltare a acestui centru, prin atragerea unor noi ţări din Africa.
Un astfel de c