Scris de Veronica Bursaşiu - Noul sediu al Bibliotecii Naţionale din Bucureşti a găzduit, vineri – 2 noiembrie 2012, Conferinţa Naţională a Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). Principalul scop al reuniunii, la care au participat şi reprezentanţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, a fost lansarea criteriilor de evaluare şi a reţelei de destinaţii pentru ecoturism din România.
Judeţul Bihor, mai precis situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Munţii Pădurea Craiului, a fost selectat printre primele destinaţii de ecoturism ce urmează a fi certificate în România. “Am fost incluşi, ca sa zic aşa, pe lista scurtă a reţelei de destinaţii pentru ecoturism, alături de alte şase obiective ca: Delta Dunării, Podişul Târnavelor, Ţara Haţegului…”, a explicat Andrei Acs, managerul sitului.
În cursul anului viitor toate cele şapte destinaţii turistice vor fi evaluate şi certificate de reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, împreună cu cei ai Asociaţiei de Ecoturism din România. “Elementul care a cântărit cel mai greu în decizia luată la Bucureşti au fost cele patru peşteri amenajate care există în zona defileului Crişului şi a munţilor Pădurea Craiului: peştera Vadu Crişului, peştera Unguru Mare, peştera Meziad şi peştera cu cristale din mina Farcu, obiective ce beneficiază de amenajări cum nu se găsesc în alte părţi ale ţării. Nu sunt de neglijat şi alte elemente de atracţie ce ţin de peisajul natural, tradiţii sau gastronomie… În competiţie, pe zona Munţilor Apuseni, s-au mai aflat şi alte două regiuni, care nu au îndeplinit criteriile de management unitar, infrastructură turistică şi servicii”, a mai declarat Andrei Acs.
Reprezentantul CAPDD Bihor este convins că, începând de anul viitor, situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului îşi va putea etala, cu mândrie, ma