Într-un articol publicat recent pe site-ul în limba română, Vocea Rusiei întreabă retoric dacă UE este pregătită de Unirea Basarabiei cu România.
De data aceasta, materialul nu mai este semnat de deja celebrul şi misteriosul Valentin Mândrăşescu, ci de Serghei Duzi. Însă, şi în acest caz, este evident faptul că articolul a fost scris sau editat de un vorbitor nativ de limba română, mai ales că majoritatea ştirilor din portalul amintit sunt traduceri nefericite din limba rusă în limba română, cu păstrarea topicii originale.
“Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis recent să penalizeze Rusia pentru încălcarea drepturilor a cinci şcoli româneşti din Transnistria. Penalizările sunt în valoare de aproape 1 milion de euro. Istoria legată de şcolile româneşti din Transnistria a apărut în anul 2004. Un grup de elevi, părinţi şi profesori au depus plângere la CEDO că limba moldovenească se studiază în instituţiile de învăţământ din Transnistria în chirilică, iar nu în alfabetul latin. Strasbourg a văzut aici mâna Moscovei”, comentează Vocea Rusiei.
O a doua observaţie ar fi că sursa citată, deşi vorbeşte despre “şcoli româneşti”, se referă la limba de predare ca fiind “moldovenească”, în condiţiile în care CEDO vorbeşte despre şcoli cu predare în “limba moldovenească/română”. Deşi nici exprimarea CEDO nu este una tocmai fericită, nu poate fi condamnată, pentru că a încercat să păstreze un echilibru între Constituţia Republicii Moldova şi adevărul ştiinţific recunoscut internaţional: nu există limbă moldovenească, ci doar Limba Română.
Revenind la textul publicat de Vocea Rusiei, trebuie menţionat că reporterii postului de radio au cerut opinia lui Dmitri Soin, “deputat al Consiliul Suprem din Transnistria şi preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Politică Externă”.
„Importanţi politicieni moldoveni examinează varianta aderării Basara