Elevii si studentii pot beneficia de burse private acordate de companii si persoane fizice. Cadrul legal a aparut in 2004, iar scopul urmarit a fost "de a stimula participarea mai larga a societatii la realizarea obiectivelor educationale si sociale care se refera la tinerii cuprinsi in diverse forme de invatamant", se arata in expunerea de motive a Legii 376/2004.
Astfel, companiile (contribuabili persoane juridice platitoare de impozit pe profit) au posibilitatea de a directiona sau acorda fara costuri suplimentare fonduri pentru burse private.
Apeland la o facilitate fiscala prevazuta la art. 21 (4) lit. p) din Codul Fiscal, aceste fonduri nu reprezinta o cheltuiala (un cost) suplimentara pentru companie. Cheltuielile pentru acordare de burse private se scad din impozitul pe profit datorat si achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de actiuni diminueaza ulterior si direct sumele ce trebuie achitate statului in contul impozitul pe profit, se arata intr-o analiza publicata de codfiscal.net.
"Aceasta lege a fost elaborata pentru a veni atat in sprijinul beneficiarilor acestor burse, cat si in sprijinul celor ce acorda astfel de burse. Practic, stimuleaza beneficiarii spre studiu", a declarat, pentru Ziare.com avocata Laura Scutaru de la Casa de avocatura Coltuc, care a acceptat sa ofere mai multe informatii legate de acest subiect.
Astfel, Legea 376/2004 privind bursele private a aparut in M. Of nr. 899 din data de 4.10.2004, a precizat aceasta, iar din acel moment si pana in prezent, a suferit cateva modificari, prin abrogarea unor articole din cuprinsul sau.
Spre exemplu, prin Legea 319/2005 s-a abrogat alin. 5 al art. 2 din lege ce prevedea ca "Pe perioada acordarii bursei se interzice ca beneficiarul sa lucreze pentru cel ce acorda bursa sau pentru alta persoana juridica/fizic